top of page
rupsnaarvlinder.jpeg

Lees hier het interview met Guido door Nikki van der Velden van de Breathwork Movement .

Verbonden Ademhaling

Lichaamswerk

Met de verbonden ademhaling kan je op ontdekkingsreis naar je binnenwereld waarbij we de adem als voertuig gebruiken. Deze innerlijke reis heeft een transformerend en helend effect op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Met de verbonden ademhaling ben je namelijk in staat om tot diepere lagen van je bewustzijn door te dringen en daarmee je potentieel te bevrijden. Van overleving naar leven (van rups naar vlinder). Dat is de kracht van lichaamswerk en ademwerk is daar een heel mooi voorbeeld van.

 

Energie in beweging

Het woord emotie betekent feitelijk 'energy in motion'. Het is afgeleid van het Latijnse woord 'emotere' en dat betekent: energie in beweging. Een emotie is energie, het wil bewegen, het wil stromen. Emoties zijn er om te worden gezien, gevoeld en uiteindelijk te worden geuit. En daar zit 'm nu precies het probleem. We hebben niet geleerd om emoties te laten stromen. Het wordt als sociaal onwenselijk ervaren of het is gewoonweg niet prettig om te voelen. Maar wanneer emoties onderdrukt worden, kunnen ze dus niet stromen en zetten ze zich vast in je lichaam. Vastgezette emoties (trauma, hoe groot of klein ook) beperken de ademruimte en verstoren de natuurlijke, gezonde balans en het herstellend vermogen van je lichaamsfuncties. Dit kan voor allerlei fysieke en mentale klachten zorgen. Met krachtig ademwerk zoals de verbonden ademhaling kan je levensenergie weer laten stromen en daarmee vastgezette emoties ontladen. 

Ademreis

Een ademsessie verbonden ademhaling noem ik graag een ademreis. De reis wordt begeleid met muziek en bestaat uit een actieve fase en een fase van rust. Tijdens de actieve fase verbind je de ademhaling, waarbij je pauzes tussen de in- en uitademing bewust achterwege laat. Door de actieve ademhaling komt er energie in beweging en begint je lichaam 'van-zelf' diepe spanningen, oude patronen en vastgeroeste emoties los te laten. Deze prachtige techniek brengt je (weer) in verbinding met je lichaam en gevoel en in contact contact met je ware essentie van vertrouwen en liefde. Het is een echte hartopener.

Na de actieve fase (meestal tussen de 15 en 30 minuten) brengen we de adem tot rust en komt de ontspanningsfase. Deze fase is minstens zo belangrijk, want hier krijgt het lichaam de tijd om te verteren en te integreren.

Begeleiding

Bij een 1-op-1 sessie begeleid ik jou tijdens de hele reis. Ik ondersteun jouw proces met een ademanalyse, acupressuur en ademcorrectie en een grote dosis respect en liefde. En uiteraard is er ruimte voor voor- en nabespreking.

Ademcirkels

Een ademreis kan je ook maken tijdens een Ademcirkel. Je bent dan in een groep en ieder maakt zijn eigen ademreis. Ook deze ademreis wordt begeleid, echter is er weinig ruimte voor persoonlijke begeleiding. Heb je weinig ervaring met lichaamswerk of heb je veel stress, dan raad ik je aan contact op te nemen en eerst een 1-op-1 sessie te overwegen. Sowieso is het waardevol om het minstens één keer onder mijn persoonlijke begeleiding te doen. Je bent dan namelijk beter uitgerust om meer uit de ademreizen tijdens ademcirkels te halen. 

 

Regelmatig krijg ik de vraag 'Hoe vaak moet je nou zo'n ademreis doen?'.

Eigenlijk is daar geen goed antwoord op te geven. Eén reis kan al ontzettend veel brengen, maar een reeks gaat sowieso meer brengen. Elke keer kom je een laagje dieper. Mijn advies is: investeer op zijn minst een keer in een 1-op-1 (beter is een traject) en neem zo nu en dan eens deel aan een ademcirkel.

Veiligheid

Ik adviseer je om de verbonden ademhaling alleen te doen onder professionele begeleiding. Naast dat is het heel belangrijk dat je je veilig en op je gemak voelt. In principe is het voor iedereen heel gezond en waardevol en daarom gun ik het écht iedereen.

Toch zijn er contra-indicaties, wat wil zeggen dat het niet ongevaarlijk kan zijn voor mensen met bepaalde ziektebeelden of medicatie. Zie hiervoor de contra-indicaties op de pagina over Ademwerk. Schrik er ook niet van, want het zou juist ook heel helend kunnen zijn. Maar overleg (en op maat) is in die gevallen heel belangrijk!

 

 

Technische uitleg:

Omdat je veel CO2 uitademt, wordt het O2-gehalte in je bloed heel hoog. Hierdoor gaat er minder zuurstof naar je Neocortex (denkende brein). Het rationele denken valt weg en daarmee je filters (er kan niets meer van gevonden te worden ;-)). De poorten naar je limbisch brein komen nu vrij. Het limbisch brein is evolutionair gezien een van de oudste delen van je hersenen, welke verantwoordelijk is voor je emoties, motivaties, genot en het emotioneel geheugen.

Tijdens de reis kan je fysieke sensaties ervaren,  er kunnen emoties loskomen of er ploppen herinneringen naar boven. Ook kan het een mystieke ervaring zijn. Maar bovenal werkt het bevrijdend, geeft het ruimte en innerlijke kracht.

Het is altijd anders. Jouw lichaam is zo intelligent! Je mag erop vertrouwen dat in een ademsessie precies aan het oppervlak zal komen waar jij nu klaar voor bent.

bottom of page