top of page
IMG_7991.jpeg

Lees hier het interview met Guido door Nikki van der Velden van de Breathwork Movement .

Ademwerk

Ademwerk ('breathwork' wordt ook in Nederland veel gebruikt) is een verzamelnaam voor ademhalingstechnieken met als doel om bepaalde processen in je lichaam te beïnvloeden.

Ons leven speelt zich af tussen een in- en een uitademing. De adem is letterlijk onze levensenergie. In dat leven ademen we gemiddeld 20.000 keer per dag. Als je rent is je adem anders dan als je een boek zit te lezen. Je adem is anders bij blijdschap, stress, paniek, verdriet, boosheid. En dat gebeurd allemaal onbewust. Gelukkig maar!

Het interessante is dat we andersom met onze adem (bewust) invloed kunnen uitoefenen op ons lichaam, op onze gedachten en emoties. Zo kunnen we bijvoorbeeld ons parasympathisch zenuwstelsel activeren waardoor stress afneemt in ruil voor rust en ontspanning. En dat is heel hard nodig, want helaas lopen er veel te veel mensen (onbewust) rond met chronische stress. En chronische stress is een sluipmoordenaar. Bij stress staat je parasympathisch zenuwstelsel buiten spel en daarmee processen zoals je spijsvertering en het vitaal houden van je immuunsysteem.

 

Naast het creëren van bijvoorbeeld een kalm hoofd of juist meer focus en energie kun je ademwerk ook meer transformatief en/of therapeutisch inzetten. Hiervoor werken we met verschillende ademtechnieken om bijvoorbeeld het zenuwstelsel te helpen reguleren. Ook kan de verbonden ademhaling nuttig zijn voor het helingsproces. Tijdens een ademreis kan je emotionele blokkades of vastgezette trauma’s in je lichaam oplossen.

 

De verbonden ademhaling verdient meer aandacht, want ze heeft ongekende kwaliteiten. Lees verder op de pagina Verbonden Ademhaling.

Functionele ademhaling

Gedurende het leven zijn veel mensen onbewust toch onregelmatig, oppervlakkig, beperkt of teveel gaan ademen. Ademhalingsgewoontes worden sterk beïnvloed door levensstijl, omgeving en genetische aanleg. Alledaagse gewoonten die voorkomen uit keuze of noodzaak kunnen leiden tot een aanhoudende slechte of disfunctionele ademhaling, met alle negatieve gevolgen van dien. Denk aan zittend bureauwerk (of erger: stressend zitten), tv kijken, het eten van verwerkte voedingsmiddelen en overmatig praten. Maar ook psychologische omstandigheden (stress en angst) kunnen een grote rol spelen. Dit kan zelfs in het verleden hebben plaatsgevonden, waardoor het lichaam en het adempatroon is geprogrammeerd. 

Een disfunctionele ademhaling kan leiden tot een verscheidenheid aan klachten en is zelfs gerelateerd aan veel ziektebeelden, waaronder lage weerstand, laaggradige ontstekingen (de basis onder vele welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, auto-immuunziektes en kanker), astma, bronchitis, hartkloppingen, hooikoorts, etc. Een goede (functionele) ademhaling kan helpen je lichaam weer in balans te brengen en de vitaliteit en weerstand verhogen. Ook kunnen ziektebeelden verminderen of verdwijnen.

Bijzondere prestaties

Naast het verbeteren van je ademhaling voor een betere gezondheid, kan ademwerk ook van pas komen wanneer je bijzondere wensen hebt. Misschien zoek je een alternatief voor een bak koffie, wil je meer helderheid in je hoofd voor het belangrijke werk dat je doet of wil je beter presteren bij het sporten. Jouw adem is hier voor uitgerust. Jouw adem is een stuk gereedschap die je altijd bij je hebt en bewust kunt inzetten om je lichaamsprocessen te sturen. Meer zuurstof naar de hersenen, naar de spieren of juist naar de spijsvertering of het immuunsysteem? Welke hormonen zijn mij van dienst en hoe kan ik die met de adem activeren? De mogelijkheden zijn bijna oneindig. Met de adem heb je werkelijk jouw goud in handen.

Ademcoaching

Voor persoonlijk advies, een ademconsult, een ademanalyse of een ademsessie kan je een afspraak maken. Eénmalig, een ademtraject of in een combinatie met coaching.. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Cursussen, ademcirkels en workshops op maat

 

Kijk voor de Basiscursus Adem, die uit 4 lessen bestaat en nog een 5e optioneel.

Regelmatig worden er ook Ademcirkels georganiseerd. Hier maak je een persoonlijke ademreis in een groep.

Guido geeft ook lezingen en verzorgt workshops op maat. Neem hiervoor contact op met guido@outdoorinspiration.nl

"Ik heb een goed leven en ben een dankbaar mens. En toch waren er een aantal oude issues en overtuigingen vanuit een ver verleden die mij regelmatig in de weg stonden het leven te leiden zoals ik dat graag zou willen. Toen kwam de mail van Guido over de ademcoaching voorbij en heb ik, hoe spannend ik het ook in eerste instantie vond, de stap gezet. 

En wat is dat een goede stap geweest. De cycli van 4 ademsessies hebben mij in korte tijd heel veel inzichten gegeven. Het was een emotioneel, heftig maar voornamelijk heel mooi proces. Oude patronen zijn daardoor doorbroken. Fysiek en mentaal is er veel veranderd. Ik ervaar meer ruimte, rust, energie, zelfvertrouwen en het heeft me genoeg tools gegeven mijn pad verder vol nieuwsgierigheid te vervolgen.

Ik ben ongelofelijk verrast wat je met behulp van je eigen ademhaling kan bereiken. 

Dit alles dankzij de expertise van Guido. De integere, liefdevolle begeleiding hebben gemaakt dat ik me veilig genoeg voelde het aan te gaan. En onverwachte resultaten te bereiken.

De locatie (Aquarius te Vrouwenpolder) is prachtig. De wandeling (van een half uur) die je van tevoren en nadien dient te maken door de mooie natuur van Oranjezon was voor mij van toegevoegde waarde. Een plek om tot rust te komen.

Ik kan het iedereen aanbevelen. Ga het doen, het is een meer dan dankbare investering in jezelf!"

 

- Karien

bottom of page