De kajak en het Schelde-estuarium
- Guido Krijger
- 4 mei
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 15 uur geleden

Eind juni, begin juli 2025 vaar ik over het Schelde-estuarium van Gent naar Vlissingen om naar de Roep van de Schelde te luisteren.
Hoe is het idee ontstaan?
Het idee is ontstaan door de bewustwording dat ik de Westerschelde achtertuit zag gaan en haar steeds minder bezocht. Lees ook de introductie van 'Roep van de Schelde'.
In Oktober 2024 ontmoette ik filmmaker Henk van den Doel. Ik vertelde over deze bewustwording en mijn wens om ooit het Schelde-estuarium te bevaren van Gent naar Vlissingen. We raaktten in gesprek en in no time was een filmplan geboren. Met groot enthousiasme zijn we aan de slag gegaan. Een ambitieus filmplan, inclusief projecplan en begroting was het resultaat na twee maanden. We vonden partners en vroegen subsidie aan. Eind maart kregen we te horen dat de subsidie niet gegund werd. Een grote teleurstelling, na al het werk wat we al hadden verricht.
Even slikken, maar het leven gaat verder. En de Schelde dan ...? Die gaat ook verder. Haar roep heb ik gehoord en kan ik niet meer niet-horen.
Ik besloot om de tocht gewoon te gaan maken, zonder verfilming en in mijn vrije tijd. Misschien geeft mij dit juiste de ruimte om echt aanwezig te zijn tijdens de tocht, om echt te kunnen verbinden met het Schelde-estuarium en open te staan voor ont-moetingen. Juist zonder iets te moeten, zonder afspraken, zonder de druk van een inpactvolle film.
Wie of wat is het Schelde-estuarium eigenlijk?
Het Schelde-estuarium bestaat uit de Zeeschelde, de Westerschelde en het mondingsgebied. Een estuarium is een trechtervormige monding van een rivier (Schelde) waar het getij zich laat voelen. Typerend is de mengeling van zoet en zout water. Het Schelde-estuarium is een van de jongste en meest natuurlijke estuaria in West-Europa.
Ter hoogte van Gent is de rivier ongeveer 65 meter breed, ter hoogte van Antwerpen 450 meter. Vervolgens neemt haar breedte toe tot zo'n 5 km ter hoogte van de monding bij Vlissingen.
Vanaf de monding dringt het getij het estuarium binnen. Zo stroomt bij Vlissingen 2 maal daags meer dan 1 miljard m3 water de rivier in en uit. De jaarlijkse rivierafvoer is grofweg 4 miljard m3.
Het getijverschil (verschil tussen hoog- en laawater) is bij Vlissingen gemiddeld 4 meter. Verder stroomopwaarts ter hoogte van het Land van Saeftinghe is het gemiddelde getijverschil ongeveer 5 meter. Nabij Hamme, waar de Durme in de Schelde uitmondt, bereikt de rivier haar hoogste waterpeil. Daarna neemt de opstuwing van het water weer af. De sluizen in de omgeving van Gent houden het getij volledig tegen en zorgen ervoor dat de rivier verder stroomopwaarts niet langer door de zee beïnvloed wordt.

Wat heeft Roep van de Schelde met Outdoor Inspiration te maken?
Niks en alles :-)
Niks ... omdat ik deze tocht, dit initiatief, in mijn vrije tijd doe, omdat ik er geen geld mee verdien.
Alles ... omdat mijn visie, wat mij beweegt, wat mij drijft, mede vorm krijgt onder de naam Outdoor Inspiration. Mijn persoonlijke ontwikkeling en die van mijn bedrijf gaan gelijk op en zijn sterk met elkaar verweven.
Ik besloot om 'Roep van de Schelde' ook via Outdoor Inspiration te communiceren omdat ik van eenvoud en overzicht houd (niet nog een medium) én omdat ik een kajak van Outdoor Inspiration mag lenen ;-)
Het vaartraject
Ik stap ergens vlak bij Gent (misschien Merelbeke of Melle) in mijn kajak en vaar de Zeeschelde via plaatsen zoals Wetteren, Wichelen, Dendermonde, Sint-Amands, Temse naar Antwerpen. Na Antwerpen kom ik op de Westerschelde en vaar ik van zandplaat naar zandplaat en van oever naar oever naar Westduin (Vlissingen).
Het bijzondere van dit traject is dat er overal getij is. Een deel van de dag heb ik stroom mee, een deel tegen. Is het tegenstroom dan is het tijd voor een bezoek aan een plaat, de oever, eten of een slaapje.
De afstand is circa 180 km. Onderweg slaap ik in mijn tentje, behalve de laatste nacht dan slaap ik in het strandhuisje van mijn ouders (Westduin - tussen Vlissingen en Dishoek), daar waar mijn verbinding met de Westerschelde 53 jaar geleden begon.Â
Â
Ondanks dat ik over behoorlijk wat ervaring en vaardigheden beschik, vind ik het best spannend in mijn eentje. Het traject bij Antwerpen met al zijn havens, de Westerschelde is groot, stroomsnelheden zijn niet te onderschatten en bij wind lopen de golven flink op. De absurd grote containerschepen en kan ik de Schelde wel goed horen? Een heus avontuur voor de boeg dus.
Wanneer?
Plan is om 24 of 25 juni te vertekken vanuit Merelbeke of Melle. Ongeveer tien dagen later (3 juli) kom ik aan bij het strandhuisje van mijn ouders (Westduin - tussen Vlissingen en Dishoek). Maar het kan zo maar anders lopen (uh varen); ik ga mee op het ritme van het getij :-)
Wat kan jij doen?
Wil jij de Roep van de Schelde ook horen? Volg en deel de 'Roep van de Schelde'.
En luister naar de natuur. Er wordt nog veel meer geroepen (of bescheiden zachtjes gefluisterd) en niet alleen door de Schelde.
Hoe kan je de Roep van de Schelde volgen?
Komende maanden (in de voorbereiding) zal ik zeker nieuws delen via mijn website en de socials. Nadien doe ik uiteraard verslag van mijn ervaring. En misschien mag ik mijn ervaring nog via onbekende wegen delen, zodat nog meer mensen de roep van de Schelde horen (met het hart) én beseffen dat we haar moeten helpen.
Ben je nog niet ingeschreven op mijn nieuwsbrief? Dat kan hier.
Kan je mij ook tijdens de tocht volgen?
Ik denk het niet. De communicatiemiddelen die ik voor Outdoor Inspiration gebruik, zijn mijn nieuwsbrief en social media (Linkedin, Facebook en Instagram). Maar dat doe ik thuis achter mijn computer tijdens 'kantooruren'. Mijn telefoongebruik houd ik liefst beperkt. Ik ben graag met minimale artificele golven, zo min mogelijk schermtijd en afleiding en zonder poespas. Zoveel mogelijk eenvoud, aandacht en verbinding. Met het water, de natuur en met wie ik ont-moet.
Wel neem ik een dagboek mee, een fotocamera en misschien een gopro (bewegende fragmenten).
Tevens zal ik proberen om de Roep van de Schelde te laten lezen en/of horen door diverse media.
Heb je vragen of ideeen? Welkom!
Je kunt mij bereiken op guido@outdoorinspiration.nl
Grote groet,
krijger Guido