top of page
  • guido990

Emoties, zelfontdekking en ecologische nederigheid

Het artikel ‘Ontdek je innerlijke olifant’ van Alan McSmith vind ik een schitterend voorbeeld van hoe je constructief kunt omgaan met emoties. En wat het oplevert …

 

Accepteer je innerlijke olifant als toegangspoort

tot zelfontdekking en ecologische nederigheid

- Alan McSmith -


 

Het gebeurt helaas te vaak dat er op een destructieve manier (voor onszelf en/of voor onze omgeving) wordt omgegaan met emotie. Voor een deel heeft dat te maken met de neiging tot controle, de uitkomst willen weten en bepalen. Als je de deze controle kan loslaten, de moed hebt om te vertrouwen op de magie van het leven (en dus ook jouw lijf) en de emotie durft te omarmen, ontstaat er ontspanning en verbinding. Het resultaat is onbekend, maar veel waardevoller! De ontmoeting met de olifant is hier een prachtig voorbeeld van (zie filmpje in artikel). Laat je de controle niet los, dan kan (in dit geval) angst omslaan in paniek. En paniek kan naast onaangenaam, zeer destructief zijn.

 

Tevens is het heel helpend om te beseffen dat je bijvoorbeeld boosheid of verdriet voelt en dat je niet boos of verdrietig bent. Probeer dit maar eens uit ....

Dan kan je de emotie toelaten (voelen) en laten stromen. En dat is superbelangrijk. Dan zijn emoties constructief. Doe je dat niet dan bestaat de kans dat emoties worden opgeslagen in je lichaam, wat mentale en fysieke klachten tot gevolg kan hebben. Tevens kan boosheid omslaan in agressie en verdriet in bijvoorbeeld wanhoop of drama. Een staat van zijn waar we niet op zitten te wachten ….

 

Want wat zijn emoties eigenlijk? Het woord emotie betekent feitelijk 'energy in motion'. Het is afgeleid van het Latijnse woord 'emotere' en dat betekent: energie in beweging. Een emotie is energie, het wil bewegen, het wil stromen. Emoties zijn er om te worden gezien, gevoeld en uiteindelijk te worden geuit. En daar zit 'm nu precies het probleem. We hebben niet geleerd om emoties te laten stromen. Het wordt als sociaal onwenselijk ervaren of het is gewoonweg niet prettig om te voelen. Maar wanneer emoties onderdrukt worden, kunnen ze dus niet stromen en zetten ze zich vast in je lichaam. Vastgezette emoties (trauma, hoe groot of klein ook) beperken de ‘ademruimte’ en verstoren de natuurlijke, gezonde balans en het herstellend vermogen van je lichaamsfuncties. Dit kan voor allerlei fysieke en mentale klachten zorgen.

 

Emoties zijn een geschenk van het lichaam die je iets vertellen. Boosheid bijvoorbeeld heeft onterecht een negatieve lading gekregen. Overigens is dit wel te begrijpen aangezien het kan omslaan in een destructieve vorm (agressie - verbaal/nonverbaal - naar buiten of naar binnen gericht) als we de emotie niet omarmen, durven voelen of dat we de emotie met ons zijn en identiteit verbinden.

 

Boosheid vertelt je dat jouw grenzen worden overschreden, het maakt kracht in je los, het zet je in beweging om op te komen voor iets wat voor jou van waarde is.

Verdriet gaat pas pijn doen als we de emotie koppelen aan wie we zijn (actie van de mind). Als we het durven voelen, kan het stromen en daarmee weer het lichaam verlaten.

 

Het is goud waard om zo (zachte kracht) met emoties om te gaan. En ik blijf onder de indruk hoe groot de kracht van ademwerk is. Ademwerk brengt je lichaam in staat om alsnog vastgezette emoties en overtuigingen te laten stromen waardoor je lichaam kan ontspannen, jouw volle potentie zich kan bevrijden en ruimte ontstaat voor gevoelens als empathie, dankbaarheid, liefde, vertrouwen .... Wat een opluchting 😊

 

Je bent van harte welkom in mijn praktijk ((natuur)coaching & ademtherapie en -coaching).


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page