top of page
  • Guido Krijger

Hartbrein als kompas

Bijgewerkt op: 1 jun. 2023

We hebben momenteel te maken met een polycrisis. Klimaat, biodiversiteit, gezondheid, politiek, oorlog …. De ene crisis volgt de andere op. Ze lijken verschillend maar in wezen hebben ze dezelfde basis. Wetenschappers, beleidsmakers en politici zijn de weg kwijt en zijn druk bezig met meestal goed bedoelde oplossingen. Maar de oplossingen zijn veelal symptoomgericht. Het wordt daarom de hoogste tijd dat we onze aandacht verleggen van de symptomen naar de basis.

Wij hebben het onterechte idee los te staan van de natuur. Maar wij zijn natuur. Wij zijn onderdeel van een verweven en wederzijds afhankelijk relatienetwerk. Om als mensheid voort te bestaan, moeten we terug naar deze basis van het leven! Daarvoor is het van belang weer opnieuw contact te maken met de natuur. Om te beginnen onze eigen natuur. En ons hart is misschien wel de kern van onze natuur.

Als we weer vanuit ons hart durven te leven, dan ontstaat er behalve een liefdevollere relatie met onszelf, ook een liefdevollere relatie met de Aarde en al haar bewoners. En dat is de basis voor een nieuwe gezonde wereld. Dus alé … contact maken met dat hart van ons 😊

Ons hartritmevariabiliteit (HRV) is meetbaar. Iemand met stress, negatieve emoties, frustraties, boosheid of angst heeft een lage HRV. Ben je kalm en ervaar je positieve emoties als dankbaarheid en liefde, dan heb je een hoge HRV. Men spreekt dan van hartcoherentie. De versnelling en vertraging van je hartslag zijn dan harmonieus en alle belangrijke lichaamsprocessen zijn op elkaar afgestemd. Eén coherent systeem.

We hebben geleerd in de biologieles dat onze hersenen vele processen in ons lichaam aansturen. Zo geven onze hersenen ook signalen aan het hart. Maar wat veel recenter is ontdekt is dat ons hart méér signalen stuurt naar de hersenen dan omgekeerd. Daarom wordt het hart dan ook wel eens het hartbrein genoemd. Wanneer je hartritme door stress frustratie, woede of angst chaotisch verloopt (lage HRV), ontvangen je hersenen dit signaal en zullen ze hierop reageren. Bijvoorbeeld door concentratieverlies, niet goed helder kunnen denken of een kort lontje. Een hoge hartcoherentie zorgt juist voor een ontspannen lichaam, een kalme geest, een goede focus, heldere gedachten en een liefdevolle aandacht.

Hoppa, dat laatste hebben we nodig: een prima basis voor een gezonde wereld. En de adem kan hier ons bij helpen :-) Lees hieronder waar je vandaag al mee kan beginnen ...


Adem 5,5 x per minuut even lang in als uit (dus ca 5 seconden in en 5 seconden uit). Adem licht (=weinig), naar je buik (niet in de borst) en ontspan bij elke ademhaling ietsje meer. Roep een gevoel van dankbaarheid op en visualiseer bij de inademing liefde voor jezelf, bij de uitademing mag je liefde verspreiden, naar de wereld. Voor iedereen die een beetje liefde kan gebruiken en voor de rest van de natuur. Doe dit minstens 5 minuten per dag. Succes verzekerd!

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Neuriën

Comments


bottom of page