top of page
  • Guido Krijger

Neuriën

Bijgewerkt op: 31 mei 2023

Je mond heb je om te eten, je neus om te ademen.

Veel mensen ademen te veel door hun mond. Wat is het probleem? Behalve dat je neus de lucht voor je opwarmt en filtert, heeft dit lichaamsdeel nog andere kwaliteiten voor jou in petto:


Ademhaling door de neus produceert stikstofmonoxide (NO) in de neusbijholten, dat vervolgens in de longen en het bloed terecht komt. De eigenschappen van NO zijn talrijk en er wordt aangenomen dat neusademhaling daardoor ons een goede vorm van verdediging kan bieden tegen luchtweginfecties zoals Covid. NO heeft namelijk een antivirale, antischimmel en antibacteriële werking en helpt zo om een ​​gezonde immuunrespons te ondersteunen.


Stikstofmonoxide zorgt er ook voor dat de gladde spierweefsels (rondom de slagaders) ontspannen, waardoor zogeheten vasodilatatie of verwijding van de slagaders ontstaat. Deze fysiologische werking heeft een verlaging van de bloeddruk in de slagaders tot gevolg en een verhoogde bloedtoevoer naar alle organen via de verwijde slagaders.


En nu komt het: Neuriën verhoogt de NO-niveaus tot wel 15 tot 20 keer meer dan normaal! Neuriën opent dus de luchtwegen, onze bloedvaten en bronchiën en doodt ziekteverwekkers. Wow .. ik ga het mijzelf aanwennen. En neuriën maakt ook nog eens het liefdes-hormoon oxytocine aan. Geen reden meer om niet te neuriën :-)


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page