top of page
  • Guido Krijger

Tips voor een betere spijsvertering en een gezondere Aarde

Bijgewerkt op: 1 jun. 2023

Dat voeding heel belangrijk is voor je gezondheid en daarmee het voorkomen van ziekte en/of ongemakken dat wist je al. Maar wat is gezonde voeding?

Daar is heel wat over te schrijven, maar als je je over-over-grootmoeder over je schouder mee laat kijken als je gaat winkelen dan kom je al een heel eind. Alles wat deze dame niet herkent, kan je beter laten liggen. Bewerkt en industrieel voedsel is meestal niet bevorderlijk voor je gezondheid. En biologische producten (er worden geen synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt) of - nog beter - producten uit regeneratieve biologische landbouw, hebben voor jouw gezondheid de voorkeur. En moeder Aarde is je daar ook heel dankbaar voor.

Goed voor de Aarde zorgen begint bij goed voor jezelf zorgen.

Je hebt ook vast wel eens gehoord van de uitspraak 'je bent wat je eet'. Die uitspraak zou moeten worden vervangen voor 'je bent wat je verteert'. Want we kunnen nog zoveel gezonde voedingstoffen in onze maag laten belanden, als we het niet goed verteren komt het niet bij onze lichaamscellen, maar belanden ze in het riool of op z'n best op de compost. Maar waarom vertel ik dit? Inderdaad, omdat onze ademhaling van grote invloed is op onze vertering. Als we stressig zijn (heel veel mensen hebben onbewust een chronische vorm van stress) dan is ons sympathisch zenuwstelsel actief. Dat is onze vecht- en vluchtmodus, bedoeld voor (levens)gevaarlijke acute situaties. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt niet voor het immuunsysteem en onze spijsvertering (de zorg op de lange termijn). Daar is ons parasympathisch zenuwstelsel (modus voor rust en herstel) voor verantwoordelijk. Voor een goeie vertering hebben we dus rust nodig. Zonder rust is ons voedsel louter vulling en geen voeding. Als jouw sympathisch zenuwstelsel te veel aanstaat, kan er een voedingstekort ontstaan, terwijl er te veel wordt gegeten. Rust nemen om te eten (en te verteren) is dus een goed idee. Het is van groot belang dat onze parasympathicus voldoende aandacht krijgt. Dat kan uiteraard op vele manieren: even lekker uitwaaien op het strand, de zeelucht opsnuiven, door het bos struinen of wat jou helpt ontspannen. Maar je hebt niet altijd de tijd om die strand- of boswandeling te maken of een yogasessie bij te wonen. Wel heb je altijd je adem bij je ... en die kan jou ook helpen om het parasympathisch zenuwstelsel te activeren.

Tip: Neem dagelijks een moment van rust, ontspan je lijf met aandacht, ga rechtop zitten of liggen en adem 10 min rustig en zachtjes 4 seconden in en 6 seconden uit waarbij je ontspant bij de uitademing. Of als 4-6 teveel ademhonger teweeg brengt, verkort de ademhaling dan naar bijvoorbeeld 2 seconden in en 4 seconden uit (2-4). Jouw lichaam zal je dankbaar zijn voor die 10 minuten adem-aandacht. En het leuke is dat we tijdens het ademen bijdragen aan het 'voedseltekort' in de wereld. Met minder krijgen we immers meer! Is er eigenlijk wel een voedseltekort of is er sprake van een voedingstekort? De voedingsindustrie is goed in veel produceren, maar deze producten bevatten steeds minder voedingsstoffen en de bodem wordt steeds armer. Als we meer op een natuurlijke manier voedsel 'verbouwen' (de bodem vruchtbaarder laten worden), worden groenten opnieuw voedingsrijk, waardoor we er minder van nodig hebben. Met daarbij een scheutje bewuste adem is het de vraag of er nog een tekort is ;-)

Recente blogposts

Alles weergeven

Neuriën

Comentarios


bottom of page